Főoldal > Cikkek > Újabb 13 milliárd forintnyi gazdaságfejlesztési támogatást osztottak ki a napokban

Cikkek, Hírek

Újabb 13 milliárd forintnyi gazdaságfejlesztési támogatást osztottak ki a napokban

2017. december 19.

Újabb 13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el 54 mikro-, kis- és középvállalkozás technológiai és digitális fejlesztéseinek megvalósítására, valamint eszközbeszerzésekkel termelésének erősítésére a napokban - hívta fel a figyelmet pénteken kiadott közleményében Rákossy Balázs, a nemzetgazdasági tárca európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára. Ezen nyertes projektekkel 27 milliárd forintot meghaladó összköltségű beruházások valósulhatnak meg. Ezeken felül a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében egyesületek és alapítványok is elnyertek közel 123 millió forintot digitális eszközök és szolgáltatások népszerűsítésére.

"Gazella" vállalkozások támogatása

32 mikro-, kis- és középvállalkozás 8,65 milliárd forint támogatáshoz jutott a "Gyors növekedésű (gazella) vállalkozások komplex fejlesztéseinek támogatása" című, GINOP-1.2.7-17 kódszámú felhívás keretében. A közel 18 milliárd forint összköltségű beruházások által többek között technológiai fejlesztést eredményező új eszközök beszerzése, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása, infrastrukturális és ingatlan beruházás vagy információs technológia-fejlesztés is megvalósulhat. A támogatás során összesen 79 fővel növekszik a támogatási kérelmet benyújtó vállalkozások esetében az állományi létszám.
 

Logisztikai szolgáltató központok támogatása

Négy vállalkozás jutott közel 632 millió forint fejlesztési forráshoz a "Logisztikai szolgáltató központok fejlesztéseinek támogatása" című, GINOP 1.2.5-15 kódszámú konstrukció révén. A támogatás által összesen 29 fővel növekszik a támogatási kérelmet benyújtó vállalkozások esetében az átlagos statisztikai állományi létszám. A beruházások összköltsége megközelíti az 1,3 milliárd forintot. A felhívás célja a kkv-kat kiszolgáló beszállítói és áruelosztási hálózatok szolgáltatási minőségének fejlesztése, elsősorban a nyújtott szolgáltatások körének bővítése és minőségének javítása.
 

Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék

Közel 190 millió forint vissza nem térítendő támogatásról és több mint 96 millió forint visszatérítendő kedvezményes kamatozású kölcsönről született döntés a "Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében" című, GINOP-2.1.2-8.1.4-16 felhívás keretében. A két nyertes vállalkozás az összeget kísérleti fejlesztésre, eszközbeszerzésre, illetve a szakmai megvalósításához kapcsolódó szolgáltatások igénybevételére fordíthatja.
 

IPAR 4.0

16 vállalkozás 3,6 milliárd forint fejlesztési forrást nyert a "Kis- és középvállalkozások ipari digitalizációhoz (IPAR 4.0) kapcsolódó fejlesztéseinek támogatása" című, GINOP-1.2.8-17 felhívás révén. A támogatás segíti, hogy a magyar ipar egy magasabb jövedelmezőségű és hatékonyságú irányba mozduljon el, és így érje el az Irinyi tervben megfogalmazott növekedési célokat. A nyertes projektek összköltsége meghaladja a 7,5 milliárd forintot, amelyből lehetőség nyílik automatizált termelési rendszerek, gyártási technológiák, folyamatautomatizálási eszközök, szenzor-, és vezérlés technológiák fejlesztésére; ipari kiber alkalmazások, IIoT (Industrial Internet of Things) megoldások és új eszközök beszerzésére is.
 

Civil és szakmai szervezetek támogatása

Nyolc egyesület és alapítvány nyert 123 millió forint támogatást az "Online kormányzati, közigazgatási és e-egészségügyi szolgáltatások terjedésének és a digitális jólét megteremtésének elősegítése országos, illetve helyi civil és szakmai szervezetek támogatásával" című, GINOP-3.3.3-17 felhívás keretében. A nyertes fejlesztések összértéke közel 136,5 millió forint. A támogatott szervezetek közreműködésével kezdetét veszi a minőségi internethasználat, azaz a digitális eszközök és szolgáltatások népszerűsítése, illetve a használatukra való ösztönzés, melyek révén a kistelepüléseken valamint a hátrányos helyzetű csoportok körében elkezdődik a digitális felzárkóztatás folyamata.
 
 
Forrás: portfolio.hu
 

További Cikkek, Hírek

Napelemre vagy ablakcserére pályáznál? - Hatalmas lazításról döntöttek!

2018. január 15.

Az eddigi 2 millió forintról 5 millió forintra emelték azt a határt, amely alatt még nem kell a felvett hitelre ingatlanfedezetet bevonni a lakossági energiahatékonysági pályázatnál, sőt most már más ingatlant is elfogadnak fedezetként, mint amelyen a beruházás megvalósul - többek között ezekről a jelentős szabálylazító lépésekről döntött minap az uniós pályázat kiírója. Az is fontos, hogy míg eddig csak 300 ezer forintig engedték, mostantól akár már 1,5 millió forintnyi készpénzes számlát is elfogadnak a beruházás keretében. Az egész ország területén elérhető pályázat vonzerejét számos további, a lakosság számára kedvező módosítás is növeli. Tovább olvasom >

Hivatalos: januártól indul az építőipari cégek támogatása

2017. december 14.

Egyre nagyobb problémát jelent az építőipari munkaerőhiány, ezzel együtt azonban az ágazat gépesítettsége sem teszi lehetővé a felmerülő igények szerinti bővülést. Ennek kapcsán november végén együttműködési megállapodást írt alá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke az építőipar teljesítményének növeléséről. Koji László, a Szakszövetség elnöke a szervezet évzáró közgyűlésén hivatalosan is bejelentette, hogy legkésőbb januárban megjelennek az építőipar gépesítését támogató pályázatok - írja a Világgazdaság. Tovább olvasom >

Megnyílt a várt céges eszközbeszerzési EU-pályázat

2017. december 13.

Megnyílt a korábban 5 nappal elhalasztott céges eszköz- és szoftverbeszerzési EU-pályázat, amelynek 17 milliárd forintos keretére várhatóan nagy lesz az érdeklődés, hiszen akár 50%-os vissza nem térítendő támogatás is elnyerhető. Tovább olvasom >

41 milliárddal több gazdaságfejlesztési EU-pénzt oszthat ki a kormány

2017. december 5.

Megjelent a legfrissebb Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely alapján összesen 41 milliárd forinttal bővült a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatain elosztható források mérete. Jó hír a cégeknek, hogy az egyik legnépszerűbb pályázat (GINOP-1.2.1-16) keretösszege a változások eredményeként csaknem duplájára ugrott, így sokkal több nyertest lehet kihirdetni. Az is fontos, hogy a változások alapján öt új pályázati konstrukció szerepel az idei menetrendben. Tovább olvasom >