Főoldal > Cikkek > 41 milliárddal több gazdaságfejlesztési EU-pénzt oszthat ki a kormány

Cikkek, Hírek

41 milliárddal több gazdaságfejlesztési EU-pénzt oszthat ki a kormány

2017. december 5.

Megjelent a legfrissebb Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely alapján összesen 41 milliárd forinttal bővült a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatain elosztható források mérete. Jó hír a cégeknek, hogy az egyik legnépszerűbb pályázat (GINOP-1.2.1-16) keretösszege a változások eredményeként csaknem duplájára ugrott, így sokkal több nyertest lehet kihirdetni. Az is fontos, hogy a változások alapján öt új pályázati konstrukció szerepel az idei menetrendben.

Jelentősen nőtt néhány pályázat kerete

 
A legfrissebb Közlönyben megjelent 1885/2017. (XI. 30.) számú kormányhatározat alapján a GINOP idei Éves Fejlesztési Keretében (ÉFK) több fontos változás is bekövetkezik: 
 • A korábbi változatban szereplő 114 helyett idén összesen 119 pályázati konstrukció válik elérhetővé a vállalkozások számára és utóbbiak együttes keretösszege több mint 41 milliárd forinttal nő.
 • A teljes keretemelés egyik fontos összetevője, hogy a vállalkozások által jelentősen túligényelt "Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése" című GINOP-1.2.1-16-os kódszámú felhívás támogatási kerete az eddigi 48 milliárd forintról 94,68 milliárd forintra ugrott, ami azt jelenti, hogy a keretemeléssel arányosan jelentősen növekedhet a támogatott projektek száma is.
 • Jelenleg egyébként a hivatalos pályázati adatbázisban az látszik, hogy 41,6 milliárd forintnál áll a megítélt támogatások összege 158 cég felé, a hatályos szerződéseké 27,5 milliárd forintnál 63 cég felé.
 • Szintén lényeges keretemelés történt a "Turisztikailag frekventált térségek integrált termék- és szolgáltatásfejlesztése" című felhívásnál: az eddigi 21,4 milliárd forintos keret 38,4 milliárd forintra ugrott.
 • Ezzel párhuzamosan "Nemzeti Kastély- és Várprogram turisztikai célú fejlesztéseinek támogatása" című felhívás kerete 33 milliárd forintról 40,42 milliárd forintra emelkedik.
 • A pénzügyi eszközök körében az egyik legnépszerűbb, korábban már 40-ről 70 milliárd forintra emelt keretösszegű 0%-os kkv-hitelnek becézett "Mikro- kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése hitel" című pályázati felhívás keretösszege 7 milliárd forinttal 77 milliárd forintra nő.
 

Összevont és új pályázati konstrukciók

 • A Nemzetgazdasági Minisztériumtól kapott tájékoztatás alapján további lényeges változások is vannak az új ÉFK alapján: 
 • A korábban megjelent három inkubációs fejlesztést szolgáló felhívás összevonására is sor kerül, így az ilyen típusú beruházások megvalósítására egy egységes felhívás keretében nyílik majd lehetőség.
 • A munkahelyi képzési pályázatokat a piaci igényekhez igazította a tárca, amelynek jegyében bár a két korábban tervezett pályázat keretösszege csökkent, de összességében a képzésekre szánt támogatás nem veszik el, egy új felhívásba épül.
 • A tárca jelzése szerint a "Vállalati Képző Központok rendszerének kialakítása" címmel megjelenő, 9 milliárd forint keretösszegű konstrukció egy-egy ágazathoz kapcsolódó speciális képzési szükségleteket elégít ki a központot létrehozó és működtető nagyvállalat bázisán úgy, hogy a beszállítók és egyéb partnervállalatok munkavállalóinak képzését kell vállalnia a nyertesnek.
 • "Turisztikai attrakciók minősítési feltételrendszerének kialakítása" címmel is megjelenik egy új pályázati felhívás 1 milliárd forintos keretösszeggel.
 • A pénzügyi eszközök körében két új felhívás is megjelenik hitelprogram, illetve tőkeprogram formájában 7,5-7,5 milliárd forintos kerettel és mindkettőnek az a célja, hogy a Digitális Jólét Program eszköztárát bővítsék.
 • Az energetika területén is új felhívás megjelenése várható egyszerűsített eljárásrenddel és ráadásul kizárólag vissza nem térítendő támogatást kínál majd a "Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása" című konstrukció. A keretösszeg 52,5 milliárd forint és a forrás a korábban hasonló céllal megjelent kombinált termék keretéből kerül átcsoportosításra.
 • Az adaptív innovációt segíti majd "A KKV-k versenyképességének növelése adaptív technológiai innováció révén" című felhívás is, amely eszközbeszerzést és immateriális javak beszerzésének költségét támogatja 17 milliárd forintos keretösszeggel.
 
 
A 200-as számú Közlönyben egyébként az 1891/2017. (XI. 30.) számmal egy másik kormányhatározat is megjelent, amely a Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési keretének változásait rögzíti.
 
 
Forrás: portfolio.hu

További Cikkek, Hírek

Hivatalos: januártól indul az építőipari cégek támogatása

2017. december 14.

Egyre nagyobb problémát jelent az építőipari munkaerőhiány, ezzel együtt azonban az ágazat gépesítettsége sem teszi lehetővé a felmerülő igények szerinti bővülést. Ennek kapcsán november végén együttműködési megállapodást írt alá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke az építőipar teljesítményének növeléséről. Koji László, a Szakszövetség elnöke a szervezet évzáró közgyűlésén hivatalosan is bejelentette, hogy legkésőbb januárban megjelennek az építőipar gépesítését támogató pályázatok - írja a Világgazdaság. Tovább olvasom >

Megnyílt a várt céges eszközbeszerzési EU-pályázat

2017. december 13.

Megnyílt a korábban 5 nappal elhalasztott céges eszköz- és szoftverbeszerzési EU-pályázat, amelynek 17 milliárd forintos keretére várhatóan nagy lesz az érdeklődés, hiszen akár 50%-os vissza nem térítendő támogatás is elnyerhető. Tovább olvasom >

ÚJ pályázat - Borszőlőültetvény telepítés támogatása

2017. november 14.

„Borszőlőültetvény telepítés támogatása” címmel megjelent a VP2-4.1.3.6-17 kódszámú pályázat felhívásának tervezete. Az igényelhető támogatás összege egyéni projekt esetén maximum 75 millió Ft, kollektív projekt esetén maximum 150 millió Ft, a támogatási intenzitás 40-70%-ig terjed. Támogatási igény az új borszőlő ültetvény telepítésével kapcsolódóan nyújtható be. A támogatási kérelmek benyújtására előreláthatóan 2018. február 15. napjától 2020. augusztus 31. napjáig van lehetőség. Tovább olvasom >

Ingyenpénzből napelem? - Újabb hatalmas EU-pályázat jön!

2017. november 13.

Bár az EU-pályázatok meghirdetésének nagy rohamán már túl vagyunk, de azért mostanában is jön még ki egy-egy nagyobb pályázat, és a jelek szerint ez a vidékfejlesztési pályázatok terén is így lesz. Friss fejlemény ugyanis, hogy elindult a társadalmi egyeztetése egy 35 milliárd forintos felhívásnak, amely a mezőgazdasági- és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának javítását támogatja majd jövő februártól. A pályázat vissza nem térítendő támogatást kínál, amelyből például napelemes rendszer is telepíthető. Emellett egy 5 milliárdos keretösszegű borszőlő telepítésre vonatkozó pályázat társadalmi egyeztetése is megkezdődött. Tovább olvasom >