Főoldal > Cikkek > Eldőlt, hogyan osztják fel a Pest megyének szánt 80 milliárdot

Cikkek, Hírek

Eldőlt, hogyan osztják fel a Pest megyének szánt 80 milliárdot

2017. augusztus 17.

Három főbb részre osztották azt a 80 milliárd forintos fejlesztési keretet, amelyet a kormány Pest megyének szán 2021-ig az uniós pénzszűke kompenzálására - jelezte Pest megyei közgyűlés alelnöke a Magyar Időknek.

 

Gazdaságfejlesztés és önkormányzati feladatok ellátása

Wentzel Ferenc szavai szerint a keretet 2021-ig hat részletben lehet majd kifizetni, a támogatásokra mind a 187 Pest megyei település, illetve minden vállalkozás pályázhat majd, az egyetlen kivétel Érd, amely a Modern városok programban jut fejlesztési forrásokhoz. Korábban arról volt szó egy kormányhatározat alapján, hogy idén 25 milliárd forintos további pályázati csomag jelenik meg, most a fenti cikkben az ütemezés nem volt benne.
Az illetékes minisztériumokkal közösen három nagy részre osztották a keretet:40 százalék közvetlenül (32 milliárd forint), 20 százalék (16 milliárd forint) közvetetten megy gazdaságfejlesztésre, 40 százalékot (32 milliárd forint) pedig valamilyen önkormányzati feladatellátással kapcsolatos fejlesztéshez lehet igénybe venni.
 
 

Mi van a 3 keretben?

A közvetlen gazdaságfejlesztési csomagban kis- és közepes, valamint mikrocégek telephely-fejlesztéséhez, létesítéséhez, valamint üzleti és ipari parkok bővítéséhez, kialakításához és a turizmus élénkítéséhez lehet pénzt szerezni.
Közvetett gazdaságfejlesztési céllal óvodai, bölcsődei férőhelyek kialakításához, belterületi önkormányzati utak és kerékpárutak fejlesztéséhez lehet támogatást igényelni.
A harmadik csomagban, az önkormányzati feladatellátást érintő pályázatoknál többek között körzeti orvosi rendelők felújításához és létesítéséhez tudnak pénzt igényelni.
 
A fenti első és második csomagból együttesen már kijön az a 60%-os arány, amelyet a kormány a teljes 7 éves uniós keretnél is megcélzott (igaz ott a közvetlen gazdaságfejlesztési célokra szánná a 60%-ot, ami a friss adataink szerintennél egyelőre alacsonyabbra jön ki, 47-56% közötti arányok jöttek ki a számítási megközelítéstől függően). Az első csomagból tavaly év végén már megjelent két pályázat a kkv-knak.
 

Pályázati önrész

Wentzel Ferenc azt hangsúlyozta a lapnak, hogy a pályázatok elbírálása során a nehezebb sorsú települések előnyt élveznek majd; a kiírás, de főleg az értékelés szempontrendszere ezeket a körülményeket figyelembe veszi. Például azt, hogy kis- vagy nagy településről van szó és hogy az önkormányzatnak milyen az adóerő-képessége. A hátrányos helyzetű településeken kevesebb önrészt kell biztosítani a fejlesztésekhez - jelezte. 
 
Forrás: portfolio.hu

További Cikkek, Hírek

Uniós pályázatból fejleszt? - Sok fontos szabályra is figyelni kell mostantól

2018. február 7.

A napokban több olyan közlemény is megjelent a kormány hivatalos uniós pályázati oldalán, amely pénzügyi elszámolási szabályrendszerek megjelenésére, illetve a csekély összegű támogatási szabályrendszer frissített összesítőjére hívja fel a figyelmet, így ezeket egy csokorba gyűjtve mi is felhívjuk a figyelmet. Tovább olvasom >

Heteken belül kiírják a régóta várt munkahelyi képzési EU-pályázatokat

2018. január 30.

Heteken belül a tavaly tervezett keretekkel kiírják a munkahelyi képzési EU-pályázatokat a kkv-knak és a nagyvállalatoknak, így összesen 40,5 milliárd forintos forrásról lesz szó és a feltételek úgy lesznek kitalálva, hogy meg lehessen előzni a visszaélési kísérleteket - jelezte a Nemzetgazdasági Minisztérium a Világgazdaságnak. Tovább olvasom >

ÚJ pályázat - szállodák és panziók létesítésére és felújítására a Balaton térségében!

2018. január 18.

Új pályázatokkal bővült a Kisfaludy Program, melynek keretében a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben is lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni szálláshelyek létesítésére és szállodák felújítására. Az igényelhető támogatás új szálloda létesítése esetén minimum 250 millió, maximum 3 milliárd forint, új panzió létesítése esetén minimum 25 millió, maximum 315 millió forint, míg a támogatás intenzitása maximum 60%. Szállodák felújításához 16 millió forint és 1,5 milliárd forinti összegre lehet pályázni, maximum 70%-os támogatási intenzitással. A pályázatok benyújtása 2018. március 14-ig lehetséges. Tovább olvasom >

Szállodák és panziók fejlesztéseire lehet pályázni a Sopron-Fertő térségben február 1-től!

2018. január 17.

Megjelent a Sopron-Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térségben található szállodák és panziók felújításáról és új szálláshelyek létesítéséről szóló felhívás. A támogatási intenzitás maximum 45%. A konstrukció célja a turisztikai vonzerőkhöz kapcsolódó és a turisztikai vonzerők közelében található új kereskedelmi szálláshelyek kialakítása, meglévő szálláshelyek felújítása. Tovább olvasom >

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben. Elfogadom