Főoldal > Cikkek > Volt egy kis gond a K+F pályázatok felügyeletének átadásánál

Cikkek, Hírek

Volt egy kis gond a K+F pályázatok felügyeletének átadásánál

2017. augusztus 31.

Az irányító szervi feladatok és egy esetben a közreműködő szervezeti feladatok átadás-átvétele nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak - derült ki az Állami Számvevőszék ma publikált jelentéséből. Azt azonban hozzáteszi az ÁSZ, hogy az európai uniós forrásból finanszírozott kutatás-fejlesztés és innovációs célú támogatásoknál a hazai intézményrendszer 2014-es átalakítása mellett is biztosított volt a folyamatos feladatellátás.

A támogatások monitoring és értékelési rendszere viszont nem biztosította megfelelően a támogatások szabályszerű és eredményes felhasználását. Az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság az ellenőrzéseit szabályszerűen hajtotta végre - állapította meg az ÁSZ.
 
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elvégezte az uniós kutatás-fejlesztés és innovációs támogatások megfelelőségi ellenőrzését és elkészítette "Az EU-s kutatás-fejlesztési és innovációs támogatások ellenőrzése" című jelentését, mely teljes egészében a következő linken található meg.
 
 

Az ÁSZ ellenőrzés célja

Az ellenőrzés célja annak megállapítása volt, hogy az uniós forrásból finanszírozott kutatás-fejlesztés és innovációs (K+F+I) célú támogatások szabályszerű és eredményes felhasználása, hasznosulása érdekében a lebonyolításban résztvevő irányító hatóságok és közreműködő szervezetek kialakítottak és működtettek-e ellenőrzési, monitoring és értékelő rendszereket.
Az ellenőrzés értékelte továbbá, hogy az intézményrendszer átalakítása szabályszerűen valósult-e meg, biztosította-e a támogatások felhasználása, hasznosulása nyomon követésének folyamatosságát.
Az ellenőrzött szervezetek a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF), illetve a Pro Regio NKft. voltak.
 
 

A jelentés főbb megállapításai

Az uniós forrásból finanszírozott K+F+I célú támogatások tekintetében a folyamatos feladatellátás a hazai intézményrendszer 2014-es átalakítása mellett is biztosított volt.
Az ellenőrzés feltárta ugyanakkor, hogy az irányító szervi feladatok átadás-átvétele a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) és a NGM, valamint a NFÜ és az EMMI között a jogszabályi előírásoknak nem felelt meg.
A közreműködő szervezetek közötti feladat átadás-átvétel két esetben szabályszerűen valósult meg, azonban az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nkft. és az EMMI közötti átadás-átvételét dokumentumokkal nem támasztották alá.
Az uniós forrásból finanszírozott K+F+I támogatások monitoring és értékelési rendszere működésének feltételeit biztosították, azonban nem minden esetben tettek eleget a jogszabályi előírásoknak.
A közreműködő szervezetek nyomonkövetési rendszerének kialakítása összességében megfelelt a jogszabályi előírásoknak, azonban működtetésük nem volt megfelelő.
 Az EUTAF az ellenőrzéseit a jogszabályi előírásoknak megfelelően hajtotta végre.
 
 
Az Állami Számvevőszék az általa elkészített jelentésben javaslatokat fogalmazott meg az EMMI és az NGM számára, melyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.
 
Forrás: portfolio.hu

További Cikkek, Hírek

Uniós pályázatból fejleszt? - Sok fontos szabályra is figyelni kell mostantól

2018. február 7.

A napokban több olyan közlemény is megjelent a kormány hivatalos uniós pályázati oldalán, amely pénzügyi elszámolási szabályrendszerek megjelenésére, illetve a csekély összegű támogatási szabályrendszer frissített összesítőjére hívja fel a figyelmet, így ezeket egy csokorba gyűjtve mi is felhívjuk a figyelmet. Tovább olvasom >

Heteken belül kiírják a régóta várt munkahelyi képzési EU-pályázatokat

2018. január 30.

Heteken belül a tavaly tervezett keretekkel kiírják a munkahelyi képzési EU-pályázatokat a kkv-knak és a nagyvállalatoknak, így összesen 40,5 milliárd forintos forrásról lesz szó és a feltételek úgy lesznek kitalálva, hogy meg lehessen előzni a visszaélési kísérleteket - jelezte a Nemzetgazdasági Minisztérium a Világgazdaságnak. Tovább olvasom >

ÚJ pályázat - szállodák és panziók létesítésére és felújítására a Balaton térségében!

2018. január 18.

Új pályázatokkal bővült a Kisfaludy Program, melynek keretében a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben is lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni szálláshelyek létesítésére és szállodák felújítására. Az igényelhető támogatás új szálloda létesítése esetén minimum 250 millió, maximum 3 milliárd forint, új panzió létesítése esetén minimum 25 millió, maximum 315 millió forint, míg a támogatás intenzitása maximum 60%. Szállodák felújításához 16 millió forint és 1,5 milliárd forinti összegre lehet pályázni, maximum 70%-os támogatási intenzitással. A pályázatok benyújtása 2018. március 14-ig lehetséges. Tovább olvasom >

Szállodák és panziók fejlesztéseire lehet pályázni a Sopron-Fertő térségben február 1-től!

2018. január 17.

Megjelent a Sopron-Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térségben található szállodák és panziók felújításáról és új szálláshelyek létesítéséről szóló felhívás. A támogatási intenzitás maximum 45%. A konstrukció célja a turisztikai vonzerőkhöz kapcsolódó és a turisztikai vonzerők közelében található új kereskedelmi szálláshelyek kialakítása, meglévő szálláshelyek felújítása. Tovább olvasom >

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben. Elfogadom